Quantcast
Channel: DIY – Anna Örnberg
Viewing all 50 articles
Browse latest View live

Cirkus i stan

0
0

tivoli

Det sägs, att nu kommer solen och värmen. Oj… gissa vem som smyger in i den sköna skuggan då!

Jag gillar att det är ljust och att solen skiner – bara den inte skiner direkt PÅ mig. Och för er andra som gärna är utomhus men hellre vill pyssla än sola – här är ett enkelt tips! Gör ett cirkustält!

En gammal bok kan man alltid plocka med sig. Helst en av gamla sorten och inte bara en ny pocket som är limmad i ryggen. Befria boken från dess pärmar. Sen är det bara att vika övre hörnet ända in till bokens mitt.  Enahanda… javisst, men det kräver inte så mycket ”action” av hjärncellerna heller. Man kan faktiskt sitta på stranden och hålla ett öga på badande barn och vika cirkustält samtidigt, för vikningen kräver ingen egentlig uppmärksamhet.

Vimplarna riggas sedan med hjälp av vanliga grillpinnar.

Anna


Lyckat ladugårdsbygge

0
0

ladan 1

Tidningen SOMMARKUL är en blandning av pyssel och inspiration från ”101 Nya Idéer” och korsord och sudoku. En tidning för lata semesterdagar helt enkelt. I årets upplaga av tidningen finns hela historien om hur Jennie och Aki byggde om det gamla uthuset till sommarviste, med trädäck och uteplats. Härlig inspiration från två kreativa arbetsmyror som kan konsten att fixa och trixa och göra fint med små medel.

Ladan 2

Tänker inte låtsas som att det var ”plätt-lätt” att förvandla den gamla ladugårdsbyggnaden – för den var i riktigt risigt skick. Mycket grundläggande slitjobb innan de kom så långt att man kunde piffa med inredningen om man säger så. Ett par fina små tips rymdes inte i reportaget. De kommer här:

Ladan  5

Gamla skruttiga och underbart charmiga originldörrar sattes upp som dekoration på en av uterummets väggar – men inte enbart till lyst. Slår man upp dem på vid gavel blir det dartspel. Till och med piltavlan är charmig. Ett loppisfynd så klart :-)

Ladan 3

Jennie och Aki har sparat allt möjligt som de hittat under husrenoveringen genom åren. Lite meningslöst att bara förvara i en låda, inte sant? Istället satte Jennie ihop tapetrester och gamla tidningsark till ett stort kollage och ramade in. Det sitter nu på väggen i sommarvistet – som ett nostalgiskt konstverk. För var gång de tittar på det, minns de också hela resan de gjort med sin husrenovering.

Ladan 4

Egentligen har Jennie pyntat sparsamt i uterummet. Men det finns en sak hon slösat med – levande ljus! För inget slår effekten av att tända mängder med levande ljus när man sitter och pratar långt in på sommarnatten. Det kräver också mängder av ljusstakar och Jennie gör sina egna. Tegelstenen är fin som ”stumpa-stake”! Och de där gamla porslinshylsorna för proppar – sååå fina! Fynda små blommiga kaffefat på loppis och limma fast propphylsorna med en dutt transparent silikon.

Jag fick faktiskt en hel påse propphylsor i present av Jennie, så jag ska allt fixa mig några egna sommarljusstakar!

Anna

 

Hå hå ja ja…

0
0

GH1

…hå hå ja ja, det blåser i träa idag!

Känns som det varit extra blåsigt i år…men det är kanske bara inbillning.

Det är förresten extra knepigt med trädgårdsfotograferingar när det blåser. För då fladdrar, svajar och svänger allting omkring – och då kan inte ens min duktige fotograf få någon skärpa i bilderna :-)

GH 2

Lyckligtvis var det ganska vindstilla när de här fotades. Dagens tips för alla pysselsugna. Det finns gott om oansenliga pryttlar som blir himla fina när de upprepas i mängd. Förse dem med ett borrat hål och trä upp dem på ett snöre, så blir de fina mobiler/girlanger som får hänga i trädgården och svaja. Kakformar blir dessutom så där skönt rostiga efter bara någon säsong.

GH 3

Fast man kan ju hänga upp girlangerna inomhus också. En hel mängd små oansenliga pinnar av drivved blir en urläcker girlanger som vrider sig och snurrar i vinddraget.

Det är bara att borra hål och trä upp på snöret. Plättlätt! Strunta i att mäta och måtta för hålen. Det blir finare form på girlangen om pinnarna hamnar lite olika än om du försöker borra exakt på mitten hela tiden.

Anna

 

Koppdopp

0
0

kopp 1

Sommartider = loppistider!

Udda kaffekoppar blir de allra sötaste små vattenbad för småfåglar och fjärilar. Placerade på en metallpinne och nerstuckna i rabatten svävar de som små smycken av porslin ovanför blommorna. När det regnar eller vattnas fylls de små badkaren på till glädje för alla flygfän.

Material:
Kopp med fat
Silikon, transparent, för våtutrymmen
T-röd
Trähjul 40 mm i diameter (hobbyaffären)
Massiv järnpinne, 6 mm i diameter, 120-150 cm lång
Hobbyfärg för uthusbruk

kopp 2

Så gör du:
1. Borra upp hålet i trähjulets mitt så att det blir stort nog för metallpinnen, 6 mm i diameter.
2. Tvätta av fatet och koppens undersida med lite T-röd. Limma fast koppen mot fatet med silikon. Vänd upp och ner och limma fast trähjulet mot fatets undersida. Se noga till att inte det borrade hålet blir fyllt med silikon. Skrapa bort ev silikon i hålet. Låt torka.
3. Måla hjulet. Tryck ner en liten dutt silikon i hålet och fäst sedan koppen i ena änden av metallpinnen.

Anna

Kreativa kids

0
0

 

Ah – ni vet.. det enklaste sättet att hålla ungarna sysselsatta, är att sätta papper och pennor i händerna på dem.

Vad gör ni sen med alla dessa kreativa alster? Slänger en del förmodligen, men sparar guldkornen. Tänker kanske rama in dem… men det blir inte av.

Teckningar

En idé är att skapa något av de där teckningarna. En pryl som används. Stolta barn och en rolig eftermiddag – kan det bli bättre? Själv har jag en ask till smycken som pryds av en teckning min Kalle gjorde som liten… extra rolig eftersom den föreställer mig som ung (yes, jag var motorcykelbrutta). Och brickan med det ståtliga skeppet är ännu ett alster av sonen. Teckningen var lite för liten för brickan, så jag monterade ett sjökort bakom.

Både ask och bricka är dekorerade med hjälp av decoupagelim…. eller möjligen limmat med vanligt trälim, utspätt med lite vatten. Ett knep jag kör ganska ofta eftersom jag glömmer att köpa hem speciellt decopagelim. Billigare är det också och lika bra. Asken har jag inte lackat, men brickan är behandlad med klarlack, av den typ som inte gulnar.

Lite mer pang-på-röd-betan är ju att låta ungarna ge sig direkt på ett tyg med textilpennor. Kom bara ihåg att tvätta tyget innan, så färgen fastnar ordentligt. Förkläde till mormor, t-shirt till pappa eller dekorera kläder till blivande småsyskonet? Våga prova! Eller kör en feg-variant :-) och släpp loss ungarnas kreativa målande på en bit tyg. Då kan du välja ut guldkornen sen och använda dem i något sömnadsprojekt. Det kanske inte blir så stooora alster, men nog kan man hitta bitar för att sy grytlappar, necessär, börs eller väska…. solhatt kanske?

När inte orken och tiden räcker till, sparar man alla teckningar i en låda – men jag lovar att små hjärtan kommer att svälla av stolthet om de får se sina teckningar verkligen användas. Och som grädde på moset tycker jag att det blir så himla fint…

Anna

 

 

Inburat

0
0

Bur

Litet hus jag bygga vill…
Passa på nästa skogspromenad och fyll en kasse med pinnar. Där man avverkat skog ligger det ofta mängder av torra fina pinnar kvar på marken. Eller knipsa mer raka pinnar från buskar i din egen trädgård.
Fyll en kantig kruka eller låda med jord, så har du bra stöd för dina pinnar. Börja med att köra ner de stående pinnarna i jorden. Limma fast pinnar på tvären med varmt lim från limpistol. Förstärk alla limmade punkter genom att surra ståltråd om pinnarna. Avsluta med ett tak av två korslagda, lätt böjda pinnar.
När huset är limmat och byggt kan du försiktigt ta upp det ur krukan och måla det med hobbyfärg. Plantera i krukan och sätt sedan tillbaks huset i krukan.

Anna

Det var en gång….

0
0

MARI 1

Det var en gång … å den var grusad!

Klassisk grusgång är rätt härligt. Det krasar på ett mysigt sätt när man går på den. Men det finns ju så många andra sätt att göra gångar på. Hemma hos Marie Jadner i småländska  Öja By finns flera sorters gångar att välja på. Jag gillar den mjuka tysta varianten:

MARI 2

Täckt med flis och bark blir det riktiga smygargångar. Sågspån kan också vara en variant. Har man ett sågverk i närheten kan man komma över täckmaterial till sina trädgårdsgångar för en spottstyver.

MARI 5

Brygg-gång är ännu en mysig variant. Enkel att bygga själv dessutom. Bygger man av tryckt virke, så består den ju egentligen bara av två långa reglar med fastskruvade ribbor. Bäst mår brygg-gången av att ligga på en grusbädd. Då håller den längre än om den ligger direkt mot jorden. En sån här är jag himla sugen på att bygga själv… så skönt att gå på med bara fötter!

MARI 4

Ytterligare en variant av brygga är den här upphöjda trägången. En fiffig lösning för att ta sig fram i kuperad och stenig miljö. Dessutom är det lite häftigt att gå så där upphöjt bland grönskan. Den här gången leder ner mot ett vattendrag, så lite vitsigt har en av brädorna i gången laserats blå… det är ju vägen ner till det blå. :-)

MARI 6

Ett sista tips från Maries fina trädgård, är betong. Inte hela plattsättningar utan enstaka. Den som tycker det är kul med betong kan gjuta egna stora ”stepping-stones” och lägga ut dem på lagom avstånd för att fungera som en gång att gå på. Gjut dem minst 10 cm tjocka. Armera dem entingen med en bit fint kycklingnät i betongen eller använd färdigarmerad betongblandning (innehåller glasfiber). Sedan fyller man upp runtomkring med grus.

De här fina betongstenarna har Marie gjutit i en diskbalja av silikon, som hade blommigt reliefmönster. Gå på upptäcktsfärd i billiga varuhusen efter rolga plastbunkar att använda som gjutformar.

Anna

Flaggfint

0
0

flagga

Fladdrande tyg och vajande vimplar känns extra festlig!

Och det behöver ju inte vara en landsflagga – byt ut den vanliga flaggan på fasaden, mot en hemmasydd festflagga i glatt mönstrat tyg, spetsdukar eller gamla boderier som ändå blivit fläckiga. Använd originalflaggan som mönstermall och sy den nya flaggan dubbelsidig, så den blir lika fin från båda hållen.

Anna

 


Blomster till bruden

0
0

maria-0

Nej… jag är inte något blomsterproffs. Men då och då knåpar jag ihop buketter till någon brud. För att det är roligt helt enkelt. Jag har inte riktigt vågat mig på att göra brudbuketter i oasis. Lite för att det känns som om man måste veta precis var blommorna ska vara direkt – man kan ju inte pricka oasisen full av hål.

Det är lite lättare att arbeta med blommor man väljer helt själv. För då kan man välja ”säkra kort”. Blommor som man vet står sig, även om de inte får så mycket vatten – alla fetbladsväxter, murgröna, lavendel, hypericum, tistlar… olika sorters gräs. Ska du  ha rosor, välj kraftiga rosor från blomsteraffären. Trädgårdsrosor är mer känsliga.

Förra helgens bröllop, fanns det önskemål om att det skulle vara blommor från trädgården. Där var jag lite ute på djupt vatten, för jag kände inte riktigt till hur tåliga alla blommor var… eller inte var. Men så här gick det till:

– Alla blommorna plockades kvällen innan, bladen rensades bort och sedan snittades de med långa diagonala snitt i stjälken och ställdes i vatten – för att de skulle dra åt sig så mycket som möjligt. På rosorna skrapades alla taggar bort från stjälken. Man behöver mycket fler blommor än man tror, så ta till i överkant.

 

Alla blommor har ju inte långa stjälkar – och även om de har det, så kan man omöjligt hålla en bukett med så mycket blommor, om man behåller alla grova stjälkar. Så första momentet består i att skafta en del av blommorna. En kraftig ståltråd av järn (så kallad elefanttråd) får bli ny ”stjälk”. Blommans egen stjälk skärs kort med ett diagonalt snitt. Ibland funkar det att sticka in tråden i stjälken. Andra gånger böjer jag änden i en liten krok och lägger den längs med blomstjälken. Sedan lindas stjälk och järntråd med floratejp. Längst ner vid snittet i stjälken, placeras en liten sudd av blöt bomullsvadd. Den lindas också med floratejpen. Det är blommans vattenreserv.

maria-6

En del mindre blommor kan man sätta ihop i ett knippe på en och samma tråd. Lavendel tre å tre  bland annat…

maria-7

När alla blommor är förberedda, är det dags att skrida till verket. En del blommor har ju fått behålla sina egen stjälk. Rosorna och gräset. Maria önskade sig en vild bukett med starka färger. Hon hade nog velat ha den spretigare – det är svårt med den här tekniken, för det blir mest som en tät bollformad bukett. Men man kan låta en del växter sticka upp högre. Gräs till exempel. Det blir lite vildare. Riktigt spretigt går nog bättre med oasis. Det blir nog allt till att träna på det framöver.

Maria-8

Bind om buketten ordentligt. Sen behöver man en tång för att nypa av ståltrådarna och en vass kniv för att snitta stjälkarna på de blommor som fått behålla sin egen stjälk. Samla varligt ihop stjälkarna och lägg hushållspapper om. Blöt i vatten och trä en platspåse om – precis som man brukar för att hålla vått om blommor. Men plastpåse är ju mindre tjusigt.

maria-9

Snitsa till det hela med en liten påsen av tyg för att dölja plasten. Linda med ett brett band och avsluta med rosett.

Maria-1

Nu blev det plötsligt ett litet bonusuppdrag förra lördagen – bruden ville ha blommor i håret också. Frisyren var redan på plats så vi fick hitta på något snabbt som gick att tillfoga efteråt. Det blev en liten ”spansk kam” av lavendel. Tre tunnare ståltrådar tvinnades ihop – av någon märklig anledning är det lättare att böja ståltråd i mjuka fina bågar om den är tvinnad. Sedan lindades ståltråden med floratejp. Tejpen är sträv och gör att blommorna inte glider.

Maria-4

Lavendelns stjälkar klipptes  2-3 cm korta. Sedan började jag på bågens mitt och arbetade mig ner mot var ände av bågen. Två eller tre lavendelkvistar i taget lades mot båges och virades fast med floratejpen.

Eftersom tejpen är lite sträv, sitter blomsterdekoratione kvar i håret. Nu hade det nog varit enklare att få den på plats redan i början av håruppsättningen, men med varlig hand gick det att sticka den på plats bakom Marias hårknut.

Maria-10

Bara kvar, att önska brudparet – Maria och Romain – all lycka och välgång här i livet! :-)

Anna

Å tack till brudens syster Anna, som tagit alla bilderna i det här inlägget!

PAPPERSFINT TILL PARTYT

0
0

Det är både en välsignelse och en förbannelse… det där att alltid spara på saker för att det kan vara-bra-att-ha. Vem kan slänga en rulle fin tapet? Jag bara undrar? Rätt som det är kommer den till nytta och glädje. För den händige kan överblivna tapetbitar vara precis vad som behövs för att förgylla en fest. Dags att duka upp till pappersfint höstparty!

HÖSTFEST 1

Festfin girlang? Klipp bitar av tapeten 10 x 20 cm. Vik på mitten om ett snöre och limma ihop. Limstift funkar fint! När limmet torkat till kan pappersbiten klippas flikig.

Stram och tuff servettring och bordsplacering i ett. Skriv utnamnen på datorn och klipp ut i 1 cm breda remsor. Klipp en 7-8 cm bred remsa av tapeten och limma namnet på tapeten. Svep om servetten och fäst ihop med tejp.

Duka med tapet! Tapetens hela bredd är lite för bred – jag klipper oftast ner tapeten till ca 42 cm. Lägg tapeten tvärs över bordet , så att det blir tablett under två kuvert, mitt emot varandra. Du kan tejpa fast tapetens kortsidor mot bordets undersida om du vill att den ska hållas sig på plats.

Snitsigt med matchade vaser. Har du enkla cylindervaser, kan de förvandlas efter tema och humör. Bara svepa en bit tapet om så att kanterna går omlott några centimeter och limma ihop.

Så här års kan man göra de allra härligaste buketter med kvistar från rönn, björnbär, kärleksört, gräs, äpplen spetsade på blompinnar… Rönn och vildvin tillhör det som utan vidare klarar sig flera timmar utan vatten. Därför kan du pynta din dukning genom att helt enkelt bara lägga ut kvistar på bordet.

Ha en härlig helg!

Anna

 

Enkel ljuskrona

0
0

Oj… här satt jag och slängde lite vårdslöst ur mig, att det var så bra med en enkel rund ring med ljushållare, för en sån ljuskrona kunde man pimpa lite hur som haver efter årstid och humör. Genast kom det efterlysningar på en sådan … och efter att ha plöjt igenom nätet på jakt efter en sådan ger jag upp.

Jag tror att ni kan hitta dem i inredningsbutiker för vettiga priser  – men misstänker att det inte görs så stort väsen av dem just för att de är så enkla i modellen. Håll utkik! Eller knåpa ihop en egen.

 

EPSON scanner image

EPSON scanner image

Hur jag än grävde i mitt arkiv, var originalbilderna försvunna. Så det blev till att saxa ur egna boken ”LANTLIGT inne & ute”. Där knåpade jag ihop den här ljuskronan – och samma princip kan användas för att göra en egen stomme för att dekorera hur man vill.

ljuskrona B

Det här var en liten ljuskrona, 28 cm i diameter, och den fick bara 3 ljushållare. Vill man gå upp i storlek, till ca 45 cm som min andra ljuskrona är, så bör man välja ett kraftigare spikband. Det finns spikband som är 25 mm breda. Jag vill dölja spikbandet – en del tycker det är fint, men inte jag. Men det behöver ju inte vara satinband. Skulle kunna vara jättefint med snöre…

ljuskrona c

Japp – favorit i repris – en enkel ljuskrona gjord av spikband och ljushållare – men här lindat med mörkbrunt hampasnöre och festdekorerad med pärlhyacinter och eukalyptus.

Så hittar ni ingen enkel ljuskrona, så finns det i brist på annat:  ljushållare med ”pigg” på Panduro och spikband i närmaste byggvaruhus. Bra fruntimmer reder saken själv, som jag brukar säga :-)

Anna

Fint på manschetten

0
0

Manschett 2

Inget nytt under solen…

De senaste åren har gamla tiders manliga attribut blivit allt mer trendiga. Unga killar ser alltmer ut som små gubbar, med gubbakeps, fluga, väst, skägg…  och så händer det allt som oftast, att man lyxar till det med maschettknappar när det ska vara extra fint.

Det gillar vi, för fräcka manschettknappar kan fixelitrixaren knåpa ihop själv. På nolltid dessutom! Själva manschettknapps-mekanismen finns att köpa färdig (www.slojd-detaljer.se). Sen behövs bara sandpapper, lite T-sprit och supperlim… ja, och så det där som blir den synliga delen av manschettknappen. Själva dekoren.  Ut och leta! Rota i lådor. Fynda på loppis. Surfa på Blocket och Tradera.

Två gamla urtavlor, ca 17 mm i diameter, blev ursnygga manschettknappar!! Jag gillar särskilt att de faktiskt inte är identiska. Lika men olika. Extra fint dekorerade med yttepyttesmå kugghjul från gamla urverk.

Manschett 1

Till någon som gillar Wordfeud eller är något av en bokmal, kan gamla alfapet-brickor bli fina prydnader på skjortans manschett. De äldsta alfapeten hade spelbrickor av TRÄ – de blir absolut finast.

Så här gör du:

Raspa ytan som ska limmas med sandpapper – både på mekanismen och själva baksidan av dekoren. Tvätta ren med lite T-sprit. Låt torka. Limma med superlim.

Plätt-lätt!

Anna

 

 

 

Under (gr)ytan

0
0

Strandfynd 2

Galet fina grytunderlägg

När de inte behövs på matbordet för att ställa grytorna på, är de lika fina som prydnad på en krok i köket. Den modige kanske till och med gör en längre variant att hänga om halsen. Träpärlorna kan vara 35 eller 50 mm i diameter. Drivveden ska helst vara små korta bitar. För att få den sköna naturkänslan väljer du ett grovt snöre av hampa. Bara att trä på varannan kula, varannan drivved och knyta ihop.

Anna

Plätt-lätt – pimpad lampa

0
0

Strandfynd 3

Lätt som en plätt

Fixa en läcker och lekfull lampa på ett kick! Lika enkelt som att trä pärlhalsband.

Så gör du:

Enkla lamphållare med tygsladd i olika färger finns att köpa för överkomlig peng på till exempel Clas Ohlsons. Du behöver därtill en ny stickkontakt, eftersom den som redan sitter på sladden måste tas bort för att du ska kunna trä klossar och kulor på sladden. Borra ca 10 mm stora hål. Sedan är det bara att ”pärla”. Avsluta med att skruva fast ny kontakt.

Anna

Pärla långa rader

0
0

Nähä… vägra höst!!!

För dig som har pysselklåda och längtar tillbaks till sommaren… pärla långa rader med drivved och träpärlor på grovt snöre och spänn upp… bara för att det är fint eller som en alternativ klädhängare. Fast för det sistnämnda kan det vara fiffigt att använda en stålvajer istället – så riskerar du inte att den nöts ut i första taget. Du kan också haka i S-krokar eller gardinkrokar och använda det pärlade repet för att hänga upp saker.

Strandfynd 4

Och nu invänder ni, att såååå mycket drivved har man ju inte. Nä – men man kan fuska lite och ändå få samma känsla. Nertrillade grenar från skogen, som blivit grå och barken har trillat bort, kan kapas i lagom långa bitar. Eller virke från grånade lastpallar. Funkar också. Själv tycker jag det blir finast om man inte BARA sågar utan också bemödar sig med att putsa till de vassa spetiga kanterna.

strandfynd 7

Man kan ”stapla” också. Många enkla bords och golvlampor från billiga varuhusen består bara av en pinne fastskruvad i en fotplatta. Om man knipsar av sladden intill strömbrytare/väggkontakten så kan man stapla träbitar utmed lampfotens pinniga del och – vips – har man en betydligt mer personlig lampa. Ny strömbrytare/väggkontakt inhandlas och monteras på lampsladden av någon i familjen som har baskunskaper i elmontage.

Är lite extra förtjust i den här lampskärmen. Jag använde en helt vanlig, vit lampskärm och decoupagelim. Sen rotade jag igenom säcken med alla gamla jeans (jeans är sånt utmärkt återbruksmaterial att de inte kan slängas förrän de bara återstår slamsor).   Och minsann – de där bitarna som man knappt tror kan bli nåt – de duger minsann till att limma fast som ett lappverk. En del bitar klippta, andra bortsprättade och en del rivna.

Den idén kan man nog använda till annat pysselfix också… hmmm….

Anna


Borde vara duktig…

0
0

Jag har en lång lista på vad jag ”borde” göra idag. Just därför får jag sån lust att bara göra något helt annat – som att måla om matsalen. Men…jag försöker sansa mig och ska istället avsluta en del påbörjade projekt. Håller på att måla om ett skåp i två delar, som ska bli den nya tv-bänken. Och eftersom jag slitit ut alla sladdar och staplat mediapryttlarna på soffbordet, så är det kanske inte så bra att påbörja ommålning i matsalen. Bätte slutföra skåpprojekt….

Men här är fler tips för den som inte måste måla tv-skåp:

strandfynd 5

Det är rätt avkopplande att sitta och rota bland bitar av drivved och försöka hitta bitar som kan bli vingar, huvud, armar… som att lägga pussel.

Blir du sugen på att göra egna små skulpturer av drivved, finns beskrivningen här: ÄNGLAR

Nähä… nu finns ingen återvändo. Nu börjar den här dagen.

Anna

Boktok

0
0

Bok

Ljudböcker är toppen! Men som pysselmaterial ligger de i lä. Lämpliga sådana återfinnes dock  i drivor på loppis. Hemma på vår lokala ”auktionshall” får de in så mycket  böcker att de inte kan bli av med dem. Tyvärr! De får ofta fraktas till tippen. Alltså behöver man inte skämmas ett dugg för att man förvandlar dem till något mindre läsbart – som en ytterkruka kanske?

Fyra likadana böcker blir bäst. Börja med att pensla kanterna av bokens ark med lim, medan boken ligger platt och stängd. Använd hobbylim eller trälim.  Lägg gärna böckerna i press, för pappret suger åt sig fukten i limmet och vill gärna svälla lite.

När limmet är torrt är det bara att ställa de fyra böckerna på högkant och limma ihop dem med hjälp av limpistolen. Placera en kruka/burk med skönt grönt inuti.

Anna

Måndag gör jag ingenting, ingenting…

0
0

Cykelslang

Nåja, jag brukar ju ta på mig lite mer och göra lite för mycket – så ska jag nu vila och göra ingenting, kan jag lika gärna göra det ordentligt.

Lite för mycket var det. Eftersom man ofta är ganska tidspressad när man ska göra jobb, så känns det ibland enklare att bara banka på och göra saker, istället för att planera och skissa i all oändlighet. Man kör på inspirationen och hoppas att det ska födas nya idéer under den kreativa processen. Men nån gång ibland blir det bara den där enda idéen och den får inga kompisar. Tja – då blir det heller inget reportage, för som regel krävs det mer än en enda idé.

Min pall var ett sånt projekt. Jag tyckte det var roligt och lite tufft, att klä pallens sits med ett flätverk gjort av cykelslang. Jag delade cykelslangen så att jag fick två remsor. Jag fäste remsor tätt intill varandra utmed två av pallens sidor, vävde ihop dem över sitsen och fäste sen på motsvarande sida. KOrtändarna fick hänga i lite olika höjder för att det skulle se lite rufsigt och busigt ut.

Men sen då? … hmmm… nä – jag kom inte på något mer cykelslangsfixande som jag tyckte var lika kul. Så det blev inget mer…. då hamnade den här bilden i byrålådan och glömdes bort.

Vilken tur att den fick komma ut lite i dagsljuset nu’rå…

Anna

 

Katten på råttan och råttan på repet…

0
0

matsal 4

Det är segt här i Småland. Luftrörskatarr gör att en annars ganska energisk fixelitrixare som jag, rör sig betydligt mer långsamt. Man får göra lite i taget och vila emellan de små energitopparna. Så det här är vad jag åstadkommit senaste veckan… inga stordåd precis, men jag kommer väl i mål så småningom.

Mina nymålade väggar i matsalen innebar förstås genast, att jag plötsligt såg det fula bastugula furugolvet mer tydligt än någonsin. Hugaligen – det bara måste väck! Och ja – man kunde ha slipat det och oljat eller vitsåpat… men det skulle antingen krävt hantverkarhjälp med att slipa eller inhyrning av golvslip och egenhändigt slipande. Jag valde målning, för att det var enklare helt enkelt.

Jag bestämde mig för att inte bry mig om alla märken efter klackar och annat. Det är bara när man ligger med näsan tryckt mot golvet som sånt stör en. Och så ligger jag sällan – med näsan tryckt mot golvet alltså…  När möblerna väl är på plats, kommer ingen att tänka på det. Därför slipade jag bara av golvet med en vanlig slipmaskin – för att matta ner ytan lite och ge färgen bättre fäste. Sedan tvättade jag av det med målartvätt.

Kvistlacka? Absolut – men med tusentals små kvistar i träet, var det lika bra att måla en grundfärg med schellack i direkt över hela golvet. Den grundfärgen är dyr, men räcker långt – och det kan det vara värt för att slippa gulnande fläckar.

matsal 5

Sen på med golvfärgen! Jag använde ”TRESTJERNER” golvfärg, som enligt ryktet ska vara stark och tålig. Den är vattenlöslig och torkar hyggligt snabbt. Turligt nog eftersom vårt sovrum ligger innanför matsalen.

matsal 6

Rollad yta står inte på min tio-i-topplista, men att rolla går snabbt och man får ut färgen jämnt och fint. Jag använde en liten roller och målade en liten yta åt gången (ungefär en kvadratmeter), sedan strök jag över den rollade ytan med en pensel för att få bort den där rollade känslan. Penseln var en riktig hit – tunn, platt pensel med bra spänst i borsten. Den känns som en ny favorit!

MEN – allvarligt talat – det där med slätt, platt och enfärgat har aldrig varit något jag gillat. Ni som redan har enfärgat målade golv hemma känner säkert igen problematiken – vartenda pillekvitt syns, varenda smula, vartenda litet hårstrå. Men det råder man snabbt bot på med hjälp av en vanlig diskborste. Först gör man sig själv en tjänst dock, genom att maskera väggarna. Jag var lite kaxig och delade pappret… men har ni aldrig provat det här förut, så snåla inte på pappret utan maskera lite längre uppåt väggarna.

matsal 8

Sen förberedde jag två mörkare nyanser grått och rent vit golvfärg, genom att späda ut dem med liiite vatten för att göra dem en aning lösare i konsistensen. Men det var onödigt, för direkt vid start, insåg jag att TVÅ nyanser var nog att hålla reda på – en riktigt mörk och den vita.

matsal 7

Jag hällde upp färgen i tråg/papptallrik, laddade med en hel låda vinylhandskar och en diskborste till var färgnyans. På med handskar och doppa sen diskborstens borst i färgen. Det ska inte vara så mycket färg i borsten att det rinner, bara lite längst ut på borstens ändar. Blir det för kladdigt kan man trycka till mot kartongytan eller tidningspapper. Håll diskborsten med borsten vänd neråt och dra med handen genom borsten. Prrrffffttttt…. så far det iväg en hel massa små fina stänk. Tänk på att rikta stänken snett neråt… annars har du stänk på väggarna med. Och JA – man blir prickig på fötterna och byxbenen även om man är försiktig.

Var gång jag bytte färg, bytte jag också handske på vänsterhanden – så att det inte skulle smeta ihop sig.

matsal 9

Det färdiga resultatet påverkade inte färgen – bottenfärgen dominerar ändå intrycket i rummet. Men alla de små fina stänken kommer att villa bort eventuellt småskräp. Så roligt att dammsuga är det inte, att jag vill göra det precis hela tiden.

matsal 11

Men nu då?…. ja, nu funkar ju inte mina gamla möbler ihop med matsalen nya färgsättning…. – suck –

Matsalsmöblemanget tänker jag lämna bort på omlackering. Annars blir jag aldrig klar.  Men resten? Ja, lite undangömda i en vrå hittade jag de här godingarna. De börjar se lite medfarna ut… det får bli nästa projekt. Med lite fixelitrix kommer de att bli perfekta i rummet. Så katten på råttan, råttan på repet… fortsättning följer.

Det värsta är, att nu börjar jag snegla på vardagsrummet intill och tycker att det inte alls funkar ihop med matsalen. Så det här kan bli rena följetongen.

Anna

 

 

 

Stolar – check!

0
0

matsal 11

Vårt matbord har bara 6 matchande stolar. Det blir ju ofta så att man måste plussa på runt bordet med köksstolarna. Men en dag härförleden fick jag ögonen på de här! Två stolar som var med i något projekt och sen bara hamnade hemma hos oss… trots att de egentligen inte passade in (suck… det händer tyvärr ibland). Vi har till och med hunnit slita på dem till synes. Men nu jäklar!

Stolar med överdrag är supersnabba att fixa till! Allt som finns att måla är ju benen. Det är gjort på ett kick jämfört med att slipa och måla en hel stol.

Det gamla överdraget klippte jag isär längs sömmarna, så att jag kunde rita av det och få ett mönster till mina nya överdrag. Och ser ni gardinen som skymtar där till vänster. Ett reafynd! Ynka 200 spänn för två gardin-längder av kraftigt bomullstyg. Klart man köpte på sig ett extra par gardiner. En enda längd räckte för att sy två nya överdrag till stolarna.

matsal 12

Så två ”nya” stolar till matsalen för det modäna priset av 50 kr /st! När de inte används kan de få stå här och dölja det fula elementet lite. Mönstret har jag sparat, så om andan faller på och jag snubblar över något annat bra tyg, så kan jag snabbt sy extra överdrag. Den återstående gardinlängden ska jag använda för att klä om sitsarna på matstolarna.

Och så fick min silverspegel äntligen komma till heders. Den har fört en borttynande tillvaro inne i sovrummet, där den inte riktigt kommit till sin rätt. Men här blir den bra!

En del tänker kanske, att jag snöat fast i det vita lantliga och är lite på efterkälken nu när det är mörka dova färger som kommer på modet. Skiter jag i! Jag har varit så trött på det här rummet länge nu, just för att det varit mörkt. Jag har bara längtat efter tid och ork att kunna ta itu med att förnya det. Nu är jag så himla glad över den ljusa lätta känslan som rummet får.

Fortsättning följer….

Anna

 

 

Viewing all 50 articles
Browse latest View live