Quantcast
Channel: DIY – Anna Örnberg

Stoppa dörren!

$
0
0

Dörrstopp

Snabba projekt = sommarprojekt!

Här är supersnabba dörrstoppen, som du svänger ihop på typ en kvart. Den funkar både för att hålla en uppslagen dörr på plats, som att ha bakom en dörr så att man inte dänger handtaget rätt i väggen.

Ja, ja… man kan sy av vilket tyg som helst förstås, men jag gillar stilen och utseende hos tvättade jeans, så till det här projektet använde jag helt enkelt avlagda jeans – delar av dem. För att vara mer precis, själva byxbenet.

Så gör du:

Dörrstopp 2Klipp av ett byxben, ca 35-40 cm från nedre fållen. Sy ihop benet utmed den ofållade öppningen. Vik ut och sy en söm tvärs över båda hörnen som bilden visar. Vänd ut och in på benet, så har du en liten säck. Stoppa en plastpåse inuti säcken och häll i sand. Knyt om plastpåsen. Samla ihop ”säcken” upptill och knyt om med rep eller snodd.

Plättlätt!

anna2

 


Fladdrande tygtrasor

$
0
0

Trasmobil

Vajande vimplar och fladdrande flaggor slår aldrig fel – det blir feststämning på direkten! Men det finns ännu snabbare sätt för den som bara snabbt vill fixa lite stämning i trädgården – rivna tygtrasor! Det är till och med en aning avancerat att göra en mobil av trasorna – för är det bråttom att festpynta till trädgårdsfesten, river jag bara ca 10 cm breda remsor över hela tygets bredd. Sen puntar jag ihop 7-10 remsor av olika färger genom att knyta ihop dem i ena änden. Sen är det bara att hänga upp dem här och var i trädgrenarna.

Men nåja – funkar till festen, men till lite mer vardags kanske man inte vill ha fladdrande tyger överallt i träden. Det är då det blir finare med en ”traskrona” eller ”trasmobil”. Det enda som behövs utöver trasorna, är en krans. Ta en du redan har hemma eller tillverka en krans genom att linda flera varv av grov ståltråd eller taggtråd.

Till en mobil river du lite smalare tygremsor, ca 2-3-4 cm. Välj gärna tyger som är genomfärgade (alltså inte har en fram- och en baksida, utan är likadant på båda sidor). Blanda med spetsar och band om du har  det i gömmorna. För extra bling kan du hänga prismor bland tygtrasorna. De kan hängas i i helt släta ståltrådar eller kan ståltråden lindas om en rund pinne, så det blir som korkskruvsspiraler.

Häng din mobil över trädgårdsbordet eller i ett träd intill en sittbänk.

anna2

Spetsigt

$
0
0

Sommarloppis = spetsdukar!

spets 4

Det slinker alltid med några virkade spetsdukar hem när jag går på loppis.  Och eftersom jag nu har så himla många, så måste jag ju fortsätta att hitta på hobbyprojekt så att jag nångång hinner använda alla mina pluttdukar. Fint mönstrade stormlyktor är ett sätt att ta tillvara på dem. Använd raka cylindervaser (eller möjligen stora glasburkar med raka sidor).

Klä glaset först med ett tunt lager plastfolie. Dränk in de virkade dukarna med lim – ibland lägger jag dem direkt ner i en burk med vävlim, där de får ligga och suga åt sig av limmet i timmar  och sedan fiskar jag upp dem ur limburken och kramar ur dem ordentligt innan jag kör igång, ibland trycker jag ut en rejäl kladd med trälim eller hobbylim direkt på duken och kramar sedan in limmet i duken så att den blir helt fuktig av lim.

Lägg den limfuktig mot den plastskyddade glasbehållaren och stryk ut den slätt. Lägg nästa duk om lott 5-6 cm med den första duken. Fortsätt så runt hela glaskärlet. En remsa av plastfolie lagd ytterst över spetsen håller det på plats medan det börjar torka till. Avlägsna plasten efter ett par timmar.

När spetsdukarna torkat helt är de styva och hårda. Då kan man varligt pilla loss manschetten av spets och ta bort platsfolien som skyddar glaset. Sedan trär man spetsmanschetten över glaset igen. Spetsens mönster ger vackra skuggor från ljuset om du använder glascylindern eller glasburken som ljuslyktor.

spets 3

Men det funkar ju också att använda dem som vas. När kärlet behöver diskas ur, tar jag helt enkelt bara av spetsmanschetten och sätter sedan tillbaka den efteråt.

anna2

Fåglar i bur

$
0
0

Fågelbur 1

Kliar det lite i pysselfingrarna? Här kommer ett tips :-)  Fiska upp en gammal lampskärm på loppis  och gör om den till en cool fågelburslampa!

Ju tätare och ju fler trådar lampstommen har från början, desto bättre. Men sen får du förmodligen bättra på ändå för att skärmen ska bli så tät att den faktiskt liknar en bur. Använd en mjuk metalltråd. Kraftig aluminiumtråd från hobbybutiken funkar, men jag använde tennlod – billig, mjuk, formbar och dessutom på rulle. Man kan använda lite finare vanlig ståltråd för att komplettera det hela om man vill.

Fågelbur 2

Sen är det bara att tråckla, linda, vira och väva ihop metalltråden med lampstommen. Och jajamensann – det är olika färg på stomme och tråd, men alltihop blåser man sedan över med sprayfärg i valfri färg. Jag valde svart färg för ffektens skull och målade sedan dessutom några vanliga trädgrenar i svart.

Sätt lampskärmen på plats. Peta in grenarna kors och tvärs genom din ”bur” och sätt sedan konstgjord småfåglar på grenarna. Småfåglar tillhör sånt som man kan hitta i presentbutiker, hobbybutiker, blomsteraffärer…

Ja just ja… min lampfot!!! Visst är den lite läcker? Men den var verkligen inte läcker när jag hittade den på loppis. En typisk 70-talspryl i svarvad gul fulfuru. Hu! Men färg gör underverk!

anna2

 

Soffseglare

$
0
0

Regn? Hurra! Då får man pyssla lite…  Sy ett glatt gäng segelbåtar att sätta i soffan!

Randiga, rutiga, röda och blå… Leta tyger i lapplådan och flera olika varianter av glada segelbåtskuddar! Enkelt och effektfullt.

Randiga, rutiga, röda och blå… Leta tyger i lapplådan och flera olika varianter av glada segelbåtskuddar! Enkelt och effektfullt.

Mönster till segelbåten hittar du här: SEGELBÅT mall

Sömsmån: 1 cm är inkluderad i mönstret

Så gör du:

  1. Båtens skrov blir perfekt att klippa av gamla jeans, fast och stadigt tyg. Klipp ut 4 st segel av stadigt vävt bomullstyg och 2 st vimplar av tunt bomullstyg, 10 x 10 cm.
  2. Sy ihop seglen två och två längs med mittsömmen. Pressa isär sömsmånen. Sy ihop segel och båtskrov längs med skrovets övre kant. Pressa isär sömsmånen

Segelbåt ill

  1. Vimplar: Vik ihop de små tygrutorna, med avigsidorna mot varandra, som bilden visar. Fäst vimplarna nära seglets topp med en söm på maskinen. Vill du ha målad text på seglet görs det enklast med schablon innan kudden sys ihop. Se sidan 00 för schablonmålning.
  2. Lägg ihop båtens fram- och bakstycke med rätsidorna mot varandra. Sy ihop båten runt om men lämna en ca 20 cm lång öppning utmed båtens underkant. Stoppa kudden med vadd. Tips: köp billiga innerkuddar med syntetvadd. Stoppningen i en 40 x 40 cm kudde är lagom för båten. Sy ihop öppningen för hand.

anna2

Retrorätt tantväska

$
0
0

För tanter i alla åldrar som vill förnya sig nu till hösten! En tygkasse med handtag av stela ringar känns lite härligt retro. Den blir lika fin i nostalgiskt blomstermönster som i galet, knallfärgade 70-talstyger.

VÄSKA

Material:

  • Stadigt tyg av bomull/linne (jag köper stuvbitar av kraftiga gardintyger för såna här projekt)
  • Foder av tunt bomullstyg
  • Handtagsringar, 14-15 cm i diameter

TIPS – det finns färdiga handtag att köpa av till exempel bambu/trä, men du kan också använda 2 st tunna metallringar. För att metallringarna ska bli lite kraftigare, lindas de. Först med en sträv tejp, sedan ett par varv med rivna tygtrasor. Ytterst har jag lindat handtagen med remsor klippta av ett avlagt skinnplagg. Linda fast och tajt. Limma fast remsornas ändar med hjälp av superlim.

Sömsmån: Sy med 1 cm sömsmån där inget annat anges

VASKOR_A

Så gör du:

  1. Överstyckena förbereds med en sicksack runtom utmed ytterkanterna. Vik in 2 cm utmed båda kortsidorna, mot avigsidan, och sy ner med en stickning. Vik också in 2 cm sömsmån utmed den ena långsidan. Pressa.

VASKOR_B

  1. Sy ihop delarna för ytterväska, räta mot räta, utmed nedre kanten och sidorna. Lämna öppet utmed de översta 12 cm i sidsömmen. Upprepa med foderdelarna.

VÄSKA _C

  1. Sy ihop öppningarna i väskans nedre hörn. Upprepa med fodret. Lägg ihop väskan yttre del och fodret, rätsidor ihop, och sy ihop med varandra runt öppningen i sidsömmen. Vänd ut och in på väskan och lägg ihop väska och foder igen – men nu med avigsidor ihop. Pressa. Sy en stickning runt den V-formade öppningen i sidsömmen.

VÄSKA_D

  1. Nåla fast överstyckena längs med väskans övre kant. Överstyckets ovikta långsida ska placeras utmed väskans överkant. Väskans extra tygmängd samlas ihop längs med överstycket och läggs i 6 st djupa veck. Sy fast överstycket – sy med 2 cm sömsmån.

VÄSKA_E

  1. Vik överstycket om väskhandtaget. Sy för hand fast överstyckets andra långsida (där sömsmånen redan vikts in) längs med sömmen. Sy avslutningsvis dubbla, dekorativa stickningar längs med överstyckets nedre kant.

anna2

”S” som i Stor

$
0
0

Bokstäver känns fortfarande kul – och ju större desto bättre. Och varför tro att man ska hitta gamla skyltbokstäver på loppis? Det är så få förunnat. Bättre göra sina egna. De här gör du av vanlig bygg-frigolit, också kallat cellplast. Du kan göra jättestora bokstäver och ändå hänga dem på väggen utan problem – eller tjocka bokstäver så att de kan ställas på en bänk eller hylla.

Lek med lappar av papper eller tunt tyg. Täck hela bokstaven med ett myller av mönster och färger. Här använde jag ett paket med färdigmixat origamipapper – på det viset fick jag en hel bunt med både mönstrat och enfärgat fint papper direkt. Delade i mindre rutor limmade jag sedan fast dem tätt intill varandra med kanterna lite omlott.

Lek med lappar av papper eller tunt tyg. Täck hela bokstaven med ett myller av mönster och färger. Här använde jag ett paket med färdigmixat origamipapper – på det viset fick jag en hel bunt med både mönstrat och enfärgat fint papper direkt. Delade i mindre rutor limmade jag sedan fast dem tätt intill varandra med kanterna lite omlott.

BOKSTAV XL

Material:

  • Frigolitskiva, 30-95mm – ju större siffra, desto tjockare frigolit – finns på byggvaruhus
  • Tapet, silkespapper, presentpapper eller tunna bomullstyger
  • Vävlim eller decoupagelim
  • Ev färg

Verktyg:

  • Lövsåg/sticksåg
  • Slippapper
  • Pensel

Varför klä frigoliten? För att frigolitens yta ser lite trist ut och den är dessutom ömtålig.

Så gör du:

  1. Gör först en mönstermall. Rita upp önskad siffra på papper. Rita på frihand och använd linjal till raka partier. Enklaste siffrorna att gör, är de som är öppna. Siffror med hål i, som en 8, är lite knepigare.
  2. Rita upp siffran/bokstaven på frigoliten och såga sedan ut den. Sticksågen är effektiv med skräpar mer. En lövsåg kostar inte så mycket i inköp. Den har fintandade smala sågblad som ger fina sågytor. Ytorna behöver inte vara perfekt släta, men löst fnas bör putsas bort med sandpapper.

Klä med lappverk:

För frigolitens kanterna, klipp långa remsor av tunt papper, lika breda som frigoliten är tjock. Pensla lim på papprets baksida och limma fast pappret utmed bokstavens kanter.  För fram- och baksida på siffran/bokstaven penslas mindre lappar av papper/tyg med lim och läggs plant mot ytan. När limmet torkar blir pappret/tyget styvt och hårt. Då kan det renskäras med ett rakblad eller en skalpell längs siffran/bokstavens kant.

Klä med silkespapper:

Enklast! Pensla limmet direkt på frigoliten. Krama till ett silkespapper och lägg mot den limpenslade ytan, så att papprets bildar små skrynklor och veck. Stryk mer lim ovanpå silkespappret med din pensel, så trycks silkespappret fast och luftblåsor pressas ut, samtidigt som limmet fungerar som en sorts klarlack. Det gör att ditt skrynkel av silkespappers blir hårt.

Det är svårt att täcka hela siffran på en gång med skrynkligt, kladdigt papper. Gör hälften åt gången och låt torka emellan. Måla sedan i valfri nyans.

anna2

Filtfint för flinka fingrar

$
0
0

filtblomma

Filt är ingenting man längtar efter när termometern visar på 30 grader varmt. Men nu kan man i vart fall inte längre förneka att hösten finns runt knuten.

Var gång jag besöker ett loppis, tar jag en sväng om avdelning med kläder för att se om där finns några ylletröjor i fina färger. Det är alltmer sällsynt att de är av 100% ylle dessvärre. Och bara ylle funkar, om man vill tvätta lite för varmt och få det att tova ihop sig till ett filtliknande material som kan pysslas och knåpas med. Alltså får man hålla utkik och samla på sig.

Sparar som regel varenda pluttbit av filten, för även de minsta bitarna kan räcka till något roligt projekt. Som blommor. Här hittar du en enkel mall: mall-filtblomma. Klipp sisådär 5 st av  vart blad. Använd extra stark sytråd. Nyp ihop blombladet i nedre änden och sy rakt igenom.

 

filtblomma

Enklast är att först sy rakt igenom de fem ihopnupna blombladen och samla ihop dem som en blomma. Först därefter kan man spralla loss och dekorera med pärlor om man vill. Blomman kan bli en brosch, dekor på en hatt eller på en kudde. Och kudden – ja, den är förstås också sydd av en varmtvättad, tovad tröja.

filtblomma-1

anna2


Väska med virkat

$
0
0

vaska-a

Kliar det i återbruksfingrarna? Då kan man kanske få inspirera med den här väskan – sydd av en gammal duk i rejält grovt linne, dekorerad med virkad duk och handtag av återbrukat läderbälte?

SPETS & LÄDER

Material:

  • 42 x 82 cm + 12 x 80 cm stadigt tyg av bomull/linne
  • 42 x 82 cm tunt bomullstyg för väskfoder
  • 1 st virkad duk av bomullsgarn, 30-35 cm i diameter
  • 1 st läderskärp, 75-90 cm utöver spännet

Sömsmån: 1 cm

Så gör du:

vaska-m1. Klipp den virkade duken i två halvor. Tråckla fast vardera dukhalva centrerat längs med yttertygets båda kortsidor. Sy fast dukhalvan med en sicksacksöm en bit in från dukens ytterkant. Försök följa ett varv i det virkade mönstret, så blir sömmen knappt synlig. För väskans urringningar vid handtaget, välj ett varv i dukens virkade mönster som mäter ca 13 cm i diameter. Tråckla längs med rundningen, men avvakta med att sy fast duken på maskin.

  1. Vik det yttre väsktyget dubbelt, rätsida mot rätsida, och sy ihop längs med sidorna. Sy en ca 8 cm lång, rak söm tvärs över väskan båda nedre hörn. Upprepa med väskans fodertyg, men lämna en ca 20 cm lång öppning utmed ena sidsömmen.

vaska-n

  1. Lägg ihop ytterväska och väskfoder mot varandra, rätsida mot rätsida. Sy med tät raksöm ihop yttertyg och foder längs med den tråcklade sömmen, för att forma en urringning. Klipp bort överflödigt tyg och lämna ca 1,5 cm sömsmån. Klipp små jack i sömsmånen längs med urringning.

vaska-o

  1. För kanal att trä handtag genom: mät längs med väskans övre kant, avståndet mellan de båda urringningarna och lägg sedan till + 4 cm. Klipp 2 st kanalremsor av den 12 cm breda tygremsan. Sicsacka kanalremsornas kortsidor. Vik in 2 cm sömsmån vid var kortsida, mot tygets avigsida. Pressa. Sy ner med dekorativ stickning.
  2. Vik kanalremsan dubbel utmed längden, avigsidor ihop. Placera kanalremsorna längs med väskans övre kant, mellan yttertyg och fodertyg, från u-ringning till urringning. Sy ihop väskans övre kant genom alla fyra tyglagren.
  3. Vänd väskan ut och in genom öppningen i fodrets sidsöm. Håll sedan ihop kanterna längs med öppningen och sy ihop med en synlig raksöm.
  4. Placera väskans foder inuti väskan. Pressa längs med övre kanten och de spetsduksdekorerade U-ringningarna. Sy en dekorativ stickning utmed kanten på U- ringningar och runt väskan övre kant, strax under kanalen.

vaska-pTrä avslutningsvis läderskärpet genom kanalen. Det kan vara så turligt, att det går att använda skärpets eget spänne för att knäppa ihop skärpet och använda som handtag. Alternativt kan du klippa bort spännet och limma ihop lädrets ändar, ca 5 cm omlott med varandra. Limningen kan förstärkas genom att borra fyra hål genom lädret och sy ett X med vaxad tråd (Panduro).

anna2

En relik från förr

$
0
0

CDskåp

Men vem behöver CD-skåp idag? Eller… ni kanske fortfarande har era CD-skivor kvar? Själv har jag gjort mig av med allihop utom de med bilder på… De fula tornen av plåt blir då genast helt onödiga. Men de gamla CD-skåpen av trä förvandlas till små förvaringsskåp och blir fina inredningsdetaljer.

Det här skåpet har fått en randig lucka i en aningen udda färgkombination. Ett litet trick för att binda ihop en samling möbler som vid ett första ögonkast inte riktigt hänger ihop. Men genom låta de olika färgerna på möblemanget återkomma som ett litet tema, kan det som var udda och osammanhängande plötsligt se supervälmatchat ut.

udda 1

Skåpets ränder plockar upp de blå nyanserna i jeanstygerna och en del av de sandbeige och roströda nyanserna i mattan, som också återkommer i jordgloben och den gamla skolkartan.

udda 2

Och som en sista knorr… det gamla skåpet som jag målade om hade trista knoppar av trä. I ett svagt ögonblick höll jag på att slänga dem för att byta till nya beslag av metall för att tuffa till skåpet. Men så hejdade jag mig och målade helt enkelt om träknopparna i olika nyanser som fanns i skåp, matta och olika kartvarianter.

Så trots att jag började med en udda samling möbler, fick jag i slutänden ett rum som ser supermatchat ut – med hjälp av lite målarknep.

anna2